Galleri
I den gamla bruksorten Skebobruk har Gamla Hotellet på senare år blivit bekant för sina utställningar av hög kvalitet.
2024 visar Gamla Hotellet "Dockument" av Viveka Gross från 29 juni - 4 augusti
Café Gamla Hotellet visar i år upp verk av dockmakaren Viveka Gross som under många år arbetat med institutioner och museer samt genomfört ett flertal utställningar.
Vivekas "småfolk" har blivit väldigt många med åren och det har blivit väldigt trångt i den lilla utställningsateljen i Hammarby missionshus. Småfolken uppträder i tablåer och har väldigt varierande teman, både sorg, glädje och galenskap, ofta med poetiska textbeskrivningar.
Sommarutställning 2023 visar Gamla Hotellet bilder av Curt Larsson från 1 - 30 juli
Curt Larsson är starkt förknippad med samhället Hallstavik. Bruksorten där Holmens pappersbruk fortfarande efter drygt hundra år har en dominerande ställning och är anledningen till att Hallstavik överhuvudtaget existerar som tätort. Curt Larssons föräldrar flyttade båda hit på 1920-talet på grund av goda arbetstillfällen. De möttes och kunde snart flytta ihop i ett av brukets nybyggda bostadsområden som kallades “Alaska”. Här växte Curt Larsson upp och som de flesta i Hallstavik på denna tiden började han arbeta på bruket. Här blev han kvar till pensionen.
När Curt Larsson bildade sin egen familj med Sonja och fick dottern Susanne skedde en stor förändring i Curts motivval. Från en tidigare “fotoklubbs-estetik” började han dokumentera samhället omkring sig för att dottern skulle kunna se hur det såg ut där hon växte upp. När Lars Westman sedan började skriva texter för publicering av hans bilder i tidningen “VI” insåg Curt att det kanske finns ett allmänt intresse av hans bilder. Det resulterade i drygt 10 fotoböcker med inriktning mot Hallstavik med omnejd.
Det går att jämföra Curt Larssons gärning med samtida Sune Jonsson, men till skillnad från Jonsson, som hade ett heltidsuppdrag att dokumentera den stora utflyttningen från Västerbottens inland, förblev Curt Larsson amatörfotograf och skötte ett heltidsarbete på bruket vid sidan av fotografjobbet och bokproduktionen. För att finansiera böckerna gick Curt ständigt med en lista i bakfickan där han skrev ner intresserade köpare av publikationerna.
Sommarens utställning på Gamla Hotellet i Skebobruk har som underlag den del av Curt Larssons många negativ som donerats av Sonja Larsson till Pappers avdelning 68. Samlingen innehåller flera klassiska bilder som många känner igen, men även ett urval av tidigare opublicerade bilder har vaskats fram.
Sommarutställning 2022 visar Gamla Hotellet konsthantverk av Isak Isaksson och Kerstin Friberg från 1 - 31 juli (stängt 15-17 juli)
Kerstin Friberg ställer ut sina verk efter att i mer än 20 år tillhört den lilla skaran aktiva glasgravörer i Sverige och intresset för hantverket är stort. Det är ett arbete som kräver mycket tålamod och disciplin. Det kan ta månader att få fram en hel vas. Efter utbildningen på glasskolan i Orrefors på 90-talet har hon varit verksam både i Sverige och Frankrike.
Isak Isaksson gör efter 45 år vid drejskivan, fortfarande “samma kruka”, älskar den klassiska formen kommen ur bruksamforan och har utvecklat mer än 12000 glasyrer med allehanda färger, mönster och texturer. Isak Isaksson finns representerad både i Sverige och internationellt. Hans krukor går mest på export till USA och Japan.
Båda hade tillsammans en uppskattad utställning i Norrtälje konsthall, men som sågs av bara ett fåtal på grund av pandemirestriktionerna i december 2020. Nu finns chansen igen!
Sommarutställning 2021 visar Gamla Hotellet konstutställning med verk av skulptören, målaren och grafikern Torsten Renqvist från 3 juli - 1 augusti
Torsten Renqvist (1924-2007) kallas ofta konstnärernas konstnär. Kanske inte så mycket för allmänheten, men desto mer bland konstnärer är han välkänd med sina drastiskt grovhuggna men ömsinta och liksom tankfulla verk. Torsten följde inga trender och utvecklade sin helt egna stil efter att han på sextiotalet brände upp alla sina målningar och började arbeta som skulptör. Torsten är också väl representerad på de flesta av våra statliga och kommunala museer och på Moderna museets lista hittar vi 597 verk.
På utställningen kommer förutom ett femtontal verk, varav några aldrig tidigare ställts ut, även filmen ”Skulptörens ansikte” visas och som skildrar Torstens tankar och arbete med skulpturgruppen ”Lautrecs flickor. Den nyproducerade katalogen "Vägvisare" finns också till försäljning. Det är en guide till Torstens offentliga verk i Stockholmsområdet och innefattar bild och text om de mer än 25-talet skulpturerna.
Sommarutställning 2020 vid Gamla Hotellet visar "Skebomålaren" en konstutställning med verk av järn- och skogsarbetaren, illustratören och konstnären Rune Lundell från 19 juli - 16 augusti.
Var och varannan skebobo har nog en Lundell, ofta mer än en. Hans motivkretsar är flera. En är utvecklingen av skogsarbetet under 30 år. Sia, skogsarbetarnas tidning, arrangerade …. en utställning i Sveg med Runes tavlor på detta tema. En annan är det gamla järnbruket – smeden, smältan, stångjärnet. En tredje är skebomotiv av alla de slag – människorna i helg och söcken, naturen, byggnader tex de sju hus där Rune själv bott som barn och vuxen. 1983 fick han Norrtälje kommuns kulturstipendium
Sommarutställning 2019 vid Gamla Hotellet är gjord av fotografen Ewa-Marie Rundquist. Hon är en av Sveriges mest välrenommerade fotografer och är ett viktigt namn inom mode- och lifestyle-fotografi. Känd för sin raka, men samtidigt eleganta och känsliga ton där hon närmar sig objektet med stor respekt. Hon använder ofta explosiva färger och skarpa kontraster. Trots att hon har ställt ut sina bildserier vid ett flertal tillfällen och hennes verk förekommer även på de stora auktionshusen är hon alltjämt en person som gärna undviker det offentliga.
- Utställningar är inte min grej. Jag gillar inte att stå i centrum. Att ha bilder på [reklam]stortavlor över hela Sverige har jag inga problem med för då är det ingen som vet att det är jag, säger Ewa-Marie.
För allmänheten är hon nog mest känd för sina egensinniga bilder till den numera klassiska matboken “Rosendals Trädgårdscafé” av Monika Ahlberg. Ewa-Maries bilder skapade en helt ny trend inom matfotografi som lever kvar än idag. Hennes porträttbilder har också nått stor spridning bland allmänheten och kanske mest i boken om Drottning Silvia.
Vid Gamla Hotellet visas i sommar med start 2 juli flera av hennes känsliga stilleben av växter. Det var ett projekt började som ett tidsfördriv en lugn vinter i väntan på andra uppdrag och slutade som en bejublad utställning på restaurang “Sturehof” i Stockholm.
Utställningen NÄRBILD 2018 visade Göran Liljebergs detaljrika närbilder av fjärilar och andra insekter
Bakom bilderna ligger min sedan ungdomen stora passion för insekter och många års intresse för fotokonst. Jag fotograferar allt i min egen studio och printar själv alla bilder, säger Göran.
Makrofotografi av små insekter i stor förstoring har blivit min specialitet. Bilderna har från början främst använts som illustrationer i en rad olika fackböcker, t.ex. Nationalnyckeln till Sveriges Fauna och Flora, Trollsländor i Sverige, Våra fjärilar med flera. I dag används mina bilder också i många olika inredningssammanhang, både i privat och offentlig miljö. Insekterna som jag fotograferar är mestadels lånade från museer och från mina entomologiska vänner och deras samlingar.
Målet är att visa naturen precis som den ser ut, med den detalj–rikedom, skärpa och det färgomfång som krävs.
Utställning sommaren 2017:
"Fotografier med anor väcks till liv i Skebobruk" SR P4
"Gamla foton från Skebo på utställning i sommar"
Norrtelje Tidning
"Bilder från brukets storhetstid" Uppsala Nya Tidning
Bruksbor - en fotografisk utställning vid Gamla Hotellet i Skebobruk.
Bruksborna levde i brukssamhället, ofta i många generationer tillbaka. Det var ett strängt patriarkalt system som präglades av stark disciplin, men också av omsorg. Här blev man omhändertagen från “vaggan till graven”. Bruksborna levde vanligen hela sina liv här.
Efter förra sekelskiftet började kameran bli mer vanlig och lätthanterlig. Kringresande fotografer och lokala amatörer började fylla fotoalbumen med annat än fotoateljéernas arrangerade porträtt. Då blev även bruksborna fotograferade.
Nu visas digitalt renoverade bilder från 100 år tillbaka som har förstorats i ett format som gör det möjligt att se dessa bilder på ett nytt sätt. Det är från början, ofta gulnade, små originalkopior där det är svårt att urskilja något mer än ett dimmigt förflutet. Med hjälp av högupplösta inskanningar och varsam återställning av originalen framträder i förstoringarna tydliga bilder av människorna som levde i brukssamhället.
Gamla hotellet är en öppen plats för konst och kulturarv som följer upp förra sommaren med ytterligare en fotoutställning. Denna gång med historiskt fotomaterial från platsen i samarbete med Skebobruks Museum. Gamla Hotellet visar ett urval av ett stor och rikt bildmaterial som mycket väl passar för en separat utställning. Här finns bilder som aldrig tidigare visats och andra som är mer välkända. Gemensamt är dock att de sällan eller aldrig visats i större format och med den kvalitet som de förtjänar. Många bilder är både fotografiskt och historiskt intressanta.
Det startade med att jag började behandla några av de inskanningar jag gjort av bilder på min mormors föräldrar som båda arbetade på bruket i Skebo, säger Ola Hjelm som producerat utställningen. Jag upptäckte att det gick att få fram mycket mer av detaljer i bilderna än vad man ens kunde se med förstoringsglas. Och med en återställning av kontrast och ton i de ofta solblekta fotografierna öppnades en värld som tidigare varit gömd.
I denna utställning ligger fokus på de människor som levde i och kring Skebo under brukstiden snarare än den rent historiska miljön. Det finns också en förhoppning om att utställningen skapar en diskussion om bilderna och dess historia och leder till ett ökat intresse för det kulturhistoriska arv många av oss har och kanske själva vill bidra med information eller objekt till Skebobruks samlingar.
Utställning sommaren 2016:
Fotovernissagen i Skebobruk följs av workshop med asylsökande. Lars Epstein, DN
"Teaterhistoria visas i unik utställning på Gamla Hotellet"
Norrtelje Tidning
"Legendariska fotografen Beata Bergström ställer ut i Skebobruk" DN På stan
"Fotokonst med scenfokus på Skebobruk" Uppsala Nya Tidning
Scenarium - en öppen konsthändelse
I scenarium möter vi två fotografer med var sin vision om scenen och dess skådespelare. Båda är erfarna och med ett raffinerat bildspråk. De bjuder oss på en spännande och öppen dialog med två olika världar, två sätt att resonera över scenkonsten. Genom deras bilder möter vi många väl kända personligheter från scenen varav några kanske även kan kallas legendariska.
Med detta scenarium startar vi vad vi hoppas ska bli en återkommande konsthändelse vid Gamla Hotellet i Skebobruk
Bibi Andersson Foto: Beata Bergström
Beata Bergströms bildtänkande inom teater och dans var banbrytande på 50-talet. Hon bröt mot konventioner och stela attityder i sitt fotograferande. Istället för att fotografera skådespelarna i arrangerade situationer var hon den första som fotograferade under pågående repetitioner. Beata Bergströms fotograferade skådespelarna i aktion.
Beata Bergström rörde sig smidigt på scenen eller bakom kulisserna. Hon var alltid inriktad på ögonblicket, av kroppens plastisism och rörelse. Hon arbetade metodisk och intuitivt. Genom att ta flera bilder närmar hon sig det bestämda ”ögonblicket” den magiska stunden, det moment som skulle göra bilderna unika. Genom att läsa manus och följa repetitionerna hade hon uppfattat hur spelet skulle växa fram.
En föreställning kan upprepas många gånger men är ända aldrig samma föreställning. Teatern är ögonblickets konst i den meningen att föreställningen bygger upp och strävar mot det stora ögoblicket, skriver skådespelaren och regissören Erland Josephson i förordet till en av Beata Bergströms böcker.
Beata Bergström arbetade ofta och under lång tid på Dramaten i Stockholm. Genom åren har hon mött och samarbetat med många inom svensk teater, bland andra, Olof Molander, Alf Sjöberg, Ingmar Bergman, Inga Tidblad, Lars Hanson, Keve Hjelm, Margareta Krook, Bibi Andersson och Allan Edwall.
Att se Beata Bergströms bilder är, utan tvekan, en resa genom svensk teaterhistoria från 50-talet fram till våra dagar.
Peter Gardiner Foto: Carl Bengtsson
I Carl Bengtssons porträttbilder har det autentiska och trovärdiga den största betydelse. Hans bilder har beskrivits som måleriska, själfulla och finstämda med dragning åt det melankoliska. Carl Bengtsson har en helt egen stil som gör att många av hans bilder verkar vara tagna i en annan tid eller i en värld bortom vår egen.
Carl Bengtsson strävar efter det klassiska och rena bildspråket. Han struntar att hänga på trender inom konstvärlden. Han beskriver sig själv som en människa med en romantisk ådra och det kan kanske avläsas i hans bildspråk som lutar åt det vemodiga. Carl Bengtsson är oerhört omtänksam om miljöer, atmosfär, stämning och färger. Han har lång erfarenhet från modevärlden där han idag är en av de mest namnkunniga inom svensk fotografi. Han arbetar med uppdrag för flera internationella tidskrifter och byråer.
För Carl Bengtsson är mötet med den personen som han ska porträttera unikt. Då skapas ett moment, en situation, som gör att Carl Bengtsson bestämmer hur han ska fotografera personen i fråga. Det gäller att skapa ett förtroende mellan parterna för att bilden ska kännas äkta och trovärdig. Carl Bengtsson har arbetat på Stadsteatern och där mött skådespelare som Tomas Bolme, Helene Bergström, Rikard Wolff, Lina Englund, Sven Wollter, Peter Gardiner och Joel Kinnaman.
I Carl Bengtsson bildspråk möter vi en värld av en mycket säregen art som förmedlar känslighet och kreativitet att avbilda en annan människa och hennes eget jag.
Vernissage: 15 juli kl 17.00 - 20.00 - Facebook event
Plats: Gamla Hotellet, Skebovägen 39, Skebobruk i Roslagen
Öppettider: Tis-Sön, 11-16, Måndagar stängt. 15 juli- 14 augusti 2016.